Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2014 18:48 - СЪНЯТ
Автор: uragana Категория: Забавление   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.03.2014 18:49


Биохимични изследвания установиха насищане със серотонин в Nuclei raphes на мозъчния ствол по време на обикновения сън. (от р-к по Психология) 

„Благодарение на съня в организма се извършват всички процеси на обновяване и изграждане на тъканите. След добър сън човек се чувства жизнен, отпочинал, обновен, бодър и денят носи радост.” (Из: „1001 въпроса и отговора за природосъобразен живот” – д-р Иванка Кирова) 

Освен нормалния денонощен сън различава се още сезонен, наркотичен, хипнотичен и патологичен сън...

Продължителната напрегната работа на нервните клетки може да доведе до тяхното уморяване и изтощение. Ако уморяването и изтощаването на тези клетки бъде голямо, това може да предизвика сериозни нарушения на тяхната нормална дейност и да им нанесе голяма вреда.

Като охранителна реакция от умора и от функционално изтощение на нервните клетки в кората на главния мозък възниква задръжен процес, който се разпространява и обхваща цялата кора и подкоровите отдели (междинния и средния мозък) – настъпва сън. По такъв начин в основата на съня лежи ирадииран по кората задръжен процес, обхващащ и най-близките подкорови отдели.

„Сънят е вътрешно задържане, ирадиирано, разпространило се по цялата маса на полукълбата и на лежащите по-долу отдели на главния мозък.” 

Физиологичното значение на съня е неговата предпазна роля.

Клетките на големите полукълба са във висша степен чувствителни към най-малките колебания на външната среда и трябва да бъдат грижливо предпазвани от пренапрежение, за да не се дойде до органическо разрушение. Задържането се явява такова предпазно средство за клетките на големите полукълба. Сънят е предпазно задържане. Сънят е защитно приспособление на организма, предпазващо мозъка от вредните последствия на умората... 

В последните години на живота си И. П. Павлов в специално организирана от него нервно-психиатрична клиника е прилагал успешно продължителния сън за лекуването на някои видове психични заболявания и невротични състояния.

Из „Нормална Физиология” – Маркосян




Тагове:   медитация,   сън,   работа,   почивка,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: uragana
Категория: Забавление
Прочетен: 24804
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031